İmplant Nedir?

Diş hekimliğinde implant tedavisi yaşanan diş kayıplarına bağlı olarak gerçekleştirilen sistemik tedavinin adıdır. Bu tedavi sürecindeki amaç hastaya kaybedilen dişin ya da dişlerin performansına en yakın sonucu geri kazandırmaktır. İmplant tedavisi kişiye özel hazırlanır ve uygulanır. Bu tedavi yöntemi çok aşamalı şekilde gerçekleştirilir. Süreç kökten uca yeni bir dişin yapılması olarak tanımlanabilir. Tedavi olarak kullanılan materyaller çeşitlilik gösterse de genel olarak biyouyumlu özelliğinden dolayı titanyum tercih edilmektedir.  İmplanlar, genellilkle metak, keramik ya da plastikten yapılır ve vücut tarafından kabul edilebilir bir maddelerdir.

Kime implant tedavisi yapılabilir?

İmplant tedavisi için en önemli kriterlerden biri çene kemiğinin durumudur. Kaybedilen diş ya da dişlerin oluşturduğu boşlular aktif olarak kullanılmadığ için süreç içinde kemik kayıpları yaşanır. Buna bağlı olarak implant tedavisine başlamak için en uygun zaman genellikle diş kayıplarından hemen sonradır. Ancak, bu tedavi yöntemine uygun olup olmadığınızı belirlemek için bir doktor tarafından yapılacak bir ön muayene gerekir. Ön muayenede; diş boşluğuna eşlik eden dişlerin durumu, çene kemiğinin implant vidası için uygunluğu ve eğer varsa sistemik rahatsızlıkların değerlendirilmesi gibi birçok faktör ayrıntılı olarak incelenir.

Tedavi sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biri sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı çene kemiğinde kayıplara yol açtığı ve tedavi sürecinde beklenen iyileşmeyi geciktirdiği için önemli bir risk faktörüdür. Bu yüzden implant tedavisine başlanmadan önce ek tedavilere (kemik tozu uygulaması gibi) başvurulmak zorunda kalınabilir. Ayrıca, bazı kronik hastalıklar, özellikle diyabet ve kemoterapi gibi durumlar, implant tedavisi için engel teşkil eden durumlar arasındadır. Bu nedenle, implant tedavisi için uygun olup olmadığınızı belirlemek için doktorunuz ve diş hekiminize danışmalısınız.

İmplant süreci, genellikle aşağıdaki aşamaları içerir:

Ön muayene: Dental implant tedavisine karar verilmesi için ilk olarak diş hekimi tarafından yapılacak olan ön muayenede, hastanın diş ve diş eti sağlığı, kemik yoğunluğu ve diş eksikliğinin ölçüsü gibi konulara bakılır. Bu muayenede, implant tedavisinin uygunluğu değerlendirilir ve implant sürecine nasıl devam edileceğine karar verilir.

Anestezi: İmplant tedavisi için anestezi sadece ilk aşama için kullanılır ve lokal anestezi uygulaması yeterlidir. Bölgesel uygulanan bu yöntem sayesinde tedavi sürecinde acı hissetmezsiniz.

İmplantın yerleştirilmesi: İmplant süreci, diş eksikliğinin olduğu bölgeye biyouyumlu vidanın yerleştirilmesiyle başlar. Biyouyumlu vida çene kemiğine yerleştirilir ve bu işlem çoğunlukla 40 dakika sürer.

İmplantın kabulu: Biyouyumlu vidanın çene kemiğine uyumlanma süreci için 3 ay beklenir. Bu süre biyouyumlu implant vidasının çene kemiğine uyumlanması için gereklidir. Bu süreç basitçe kemik kaynama sürecine benzer.

Protez aşaması: Çene kemiğinde gerçekleşen uyumlanma sürecinden sonra  protez aşamasına geçilir. Bu aşamada diş boşluğuna uygun protezin hazrlanması için ölçü alma işlemi yapılır. Ölçüden sonra protezin tasarım ve yerleştirilmesi 1 haftalık süre içinde gerçekleştirilir.

Dental implantlar için en uygun yaş kaçtır?

Çene kemiğinin gelişim süreci göz önüne alınarak implant tedavisi kısmi ve tam dişsizlik durumlarında 18 yaşından büyük sağlıklı her birey için uygundur. İmplant tedavi sürecinin başarılı olabilmesi için sağlıklı bir diş eti ve yeterli kemik yoğunluğu olması gerekir. Bu koşullar sağlandığında implant tedavisi için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.